Mee Jawa Saya |
MEE JAWA
Bahan-bahanya
500
gm mee kuning dicelur
sedikit
taugeh, dicelur
2
biji cili merah, dihiris
sedikit daun sup dan daun bawang
2 biji telur rebus, dibelah 4
4 biji limau kasturi, dibelah 2
Cara
Menyediakannya
1. Sendukkan mee ke dalam mangkuk.
2. Taburkan bahan hiasannya dan tuangkan kuah.
3.
Hidangkan.
Kuahnya
4
biji bawang putih, diketuk
1
senduk air asam jawa
Minyak
untuk menumis
1
keping dada ayam, dihiris halus
150
gm udang basah, buang kulitnya
sedikit
lada sulah
garam,
gula dan serbuk perasa
4
helai kobis
2
batang sayur sawi
½
batang lobak merah (carrot)
sedikit
bunga kobis
4 -5 mangkuk air rebusan ayam + 2 sudu besar
tepung jagung
Cara
Menyediakannya
1.
Panaskan minyak, tumiskan bawang putih.
2.
kemudian masukkan garam dan gula serta serbuk
perasa secukup rasa, diikuti dengan isi ayam dan udang dan juga sedikit lada
sulah.
3.
Masukkan air asam jawa. Kemudian masukkan
sayur-sayuran dan akhir sekali air rebusan ayam yang telah dicampur dengan
tepung jagung.
4.
Bila sayur telah empuk dan kuahnya pekat
sedikit, bolehlah diangkat. Hidangkan
panas-panas.
No comments:
Post a Comment