![]() |
Caution.. HOT! |
(Adunan ini boleh menghasilkan 10-12 keping mini Pizza saiz tapak tgn budak 5tahun)
Bahan-bahan :
Untuk doh :
- 250 g tepung roti / tepung gandum
- 2 sb susu tepung
- 1 1/2 sudu kecil yis mauripan
- 160 ml air suam
- 1 sudu kecil garam halus
- 1 sudu besar butter
- 2 sudu kecil pelembut roti
- 2 sudu besar gula
- sosej
- sos tomato
- mayonis
- Mozarella Cheese
- sos cili
![]() |
ini utk adik and ank2 buah sy. |
- Satukan yis bersama air dan gula. Rendamkan sebentar sehingga berbuih.
- Satukan kesemua bahan selebihnya di dalam bekas dan ratakan.
- Kemudian satukan langkah 1 dan 2. Uli sehingga menjadi doh yg licin dan elastik.
- Perapkan doh di dlm bekas yg bertutup dgn kain lembab selama 1 jam.
- Keluarkan doh dan tumbuk2kan sedikit utk mengeluarkan angin dan uli lagi.
- Bahagikan doh kepada beberapa bahagian dan canaikan bulat.
- Sediakan tin/dulang pembakar yg sudah digriskan dgn mentega/minyak zaitun.
- Susunkan doh di atas dulang tadi. Cucuk2kan doh dgn garpu.
- Biarkan doh naik sebentar selama lebih kurang 20 minit.
- Panaskan oven pd suhu 180C. Bakar doh selama 5-7 minit.
- Keluarkan doh dari oven. Sapukan permukaan kulit piza dgn sos tomato, diikuti mayonis, sosej, keju parut dan oregano. Bakar lagi selama 10-15 minit.
- Hidangkan dgn sos cili dan mayonis.

No comments:
Post a Comment