Monday 28 May 2012

Trifle-homemade

salam semua.. lame sy xupdate kn? tgh final exam skang ni.. tu yg bizi sedikit.. hehehe.. ok, kali ni sy nk share resepi dessert plak.. baru je wat last week.. hmmm yummy.. adik2 n anak buah suke sgt.. biase la budak2 mmg suke bende manis2 ni.. tp xleh buat slalu.. Mummy Mak marah takut  rosak gigi ank bongsu die tu..


bahan-bahan
kek(ape jenis la.. sy gune kek yang da xde org nk makan kt umah tu-yg penting blm expired k)Susu UHT 1litertelur 1 bijitepung Custard 3sdbgula 250gserbuk jelly (sy guna Nona)1 tin fruits koktail
 

Step-by-step pic-- credit to adieha.blogspot.com
Cara-caranya:
1. Panaskan susu cair dengan gula. Pukul telur dan masukkan dalam susu tadi. Kacau dan kecilkan api.
2. Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat. Tutup api.
3. Di dalam bekas berasingan, susunkan kek  sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air fruits cocktail.
4. Tuangkan bancuhan kastard ke atas kek tadi. Sejukkan.
5. Masukkan buah-buahan tin atas adunan kastard hingga habis
6. Untuk jeli, ikut instruction kat paket or kotak.
7. Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas buah-buahan dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan.  (sesuai dihidangkan sejuk dr freezer)

No comments:

Post a Comment