Sunday 29 April 2012

Kerapu Masam Manis

hah.. ini resepi simple tp sedap.. makan kt kedai mahal ni taw.. law tmpat sy n family salu makan tu, law salu makn dalm 50 je tuk 8org mkn.. tp bile order ikan ni sekor je tup..tup.. bil jd 100.. huhuhu.. masak sendirik lagi best.. blh letak byk mane kuah ikut suke.. hehehe..


Bahan-bahan yang diperlukan :
600 gm ikan kerapu - dibersihkan dan dikelar
Sedikit tepung jagung untuk ditaburkan keatas ikan sebelum digoreng sehingga garing.

1 biji bawang besar dihiris nipis
1 camb. halia dihiris halus
3 camb. minyak masak
2 cendawan hitam dihiris
1 btg carrot potong dadu
1 biji tomato potong dadu
nenas(kalau suka) potong dadu

Bahan sos :
½ cawan sos tomato
2 camb. sos cili
1 camb. sos tiram
1 camb. jus lemon
pastikan minyak btol2 panas baru masukkan ikan 
2-3 camb. air

Bahan perisa:
sedikit gula, garam, kicap cair & lada hitam
1 camt. minyak bijan
½ camt. serbuk stok ayam

Bahan hiasan:
Sebiji cili merah dan cili hijau
Sedikit daun bawang dan daun sup dihiris untuk ditaburkan

Cara-caranya:
1.      Goreng ikan yang telah ditaburkan tepung jangung dalam minyak yang panas sehingga garing dan keemasan.  Letakkan di dalam piring untuk menghidang.
2.     Goreng bawang besar dan halia sehingga wangi. Masukkan cendawan dan bahan-bahan sos tadi.Kacau dan biarkan mendidih.
3.     Masukan bahan perisa dan kacau rata. Tuangkan sos tadi ke atas ikan goreng dan taburkan bahan hiasan. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment