Bahan-bahan yang diperlukan :
600 gm ikan kerapu - dibersihkan dan dikelar
600 gm ikan kerapu - dibersihkan dan dikelar
Sedikit tepung jagung untuk ditaburkan keatas ikan
sebelum digoreng sehingga garing.
1 biji bawang besar dihiris nipis
1 camb. halia dihiris halus
3 camb. minyak masak
2 cendawan hitam dihiris
1 btg carrot potong dadu
1 biji tomato potong dadu
nenas(kalau suka) potong dadu
1 btg carrot potong dadu
1 biji tomato potong dadu
nenas(kalau suka) potong dadu
Bahan sos :
½ cawan sos tomato
2 camb. sos cili
1 camb. sos tiram
1 camb. jus lemon
Bahan perisa:
sedikit gula, garam, kicap cair & lada
hitam
1 camt. minyak bijan
½ camt. serbuk stok ayam
Bahan hiasan:
Sebiji cili merah dan cili hijau
Sedikit daun bawang dan daun sup dihiris untuk
ditaburkan
Cara-caranya:
1.
Goreng ikan yang telah ditaburkan tepung
jangung dalam minyak yang panas sehingga garing dan keemasan. Letakkan di dalam piring untuk menghidang.
2. Goreng bawang besar dan halia sehingga wangi. Masukkan
cendawan dan bahan-bahan sos tadi.Kacau dan biarkan mendidih.
No comments:
Post a Comment