Saturday 31 March 2012

Laksa Asam Pulau Pinang


Image by Google.. xsempat snap ari tu.. 

 Laksa Asam Pulau Pinang


1 bungkus laksa - direbus hingga lembut, kemudian dibasuh dengan air sejuk dan toskan

Hiasannya
Timun, salad, bawang besar, daun ceylom dan pucuk gajus dihiris halus
Cili padi atau cili merah, dihiris halus
Sedikit daun pudina, petik daunnya sehelai-sehelai
Limau nipis dan telur rebus.

Kuahnya:-
1 kg ikan kembung atau tamban- (lebih sedap jika guna ikan parang) 
=>>direbus dengan 1liter air  bersama dengan 5 keping asam keping dan garam, asingkan tulang dan isinya kemudian dikisar.  Air tulangnya hendaklah ditapiskan.

1 ikat daun kesum, ambil daunnya sahaja
1 kuntum bunga kantan, belah dua
Sedikit air asam jawa
Garam dan serbuk perasa secukupnya

Bahan-bahan perencah (dikisar lumat)
10 biji bawang merah
5 biji bawang putih
10 - 15 biji cili kering
1 batang serai
sedikit kunyit dan halia
1 keping belacan - dibakar

Cara Memasak
1.      Didihkan air rebusan dan air tulang ikan tadi bersama bahan perencah, air asam jawa/asam keping, bunga kantan, daun kesum, garam dan serbuk perasa.
2.     Bila rempahnya telah masak, masukkan isi ikan dan renehkan atas api kecil selama 1 jam. 
3.     Kemudian bolehlah dihidangkan bersama-sama laksa dan ulamannya.

No comments:

Post a Comment