Monday 28 May 2012

Trifle-homemade

salam semua.. lame sy xupdate kn? tgh final exam skang ni.. tu yg bizi sedikit.. hehehe.. ok, kali ni sy nk share resepi dessert plak.. baru je wat last week.. hmmm yummy.. adik2 n anak buah suke sgt.. biase la budak2 mmg suke bende manis2 ni.. tp xleh buat slalu.. Mummy Mak marah takut  rosak gigi ank bongsu die tu..


bahan-bahan
kek(ape jenis la.. sy gune kek yang da xde org nk makan kt umah tu-yg penting blm expired k)Susu UHT 1litertelur 1 bijitepung Custard 3sdbgula 250gserbuk jelly (sy guna Nona)1 tin fruits koktail
 

Step-by-step pic-- credit to adieha.blogspot.com
Cara-caranya:
1. Panaskan susu cair dengan gula. Pukul telur dan masukkan dalam susu tadi. Kacau dan kecilkan api.
2. Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat. Tutup api.
3. Di dalam bekas berasingan, susunkan kek  sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air fruits cocktail.
4. Tuangkan bancuhan kastard ke atas kek tadi. Sejukkan.
5. Masukkan buah-buahan tin atas adunan kastard hingga habis
6. Untuk jeli, ikut instruction kat paket or kotak.
7. Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas buah-buahan dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan.  (sesuai dihidangkan sejuk dr freezer)

Thursday 10 May 2012

Lala Masak Sos Tiram

Bahan-Bahannya:-

½ kilo Lala½ bawang besar                     
2 ulas bawang putih                    
1 inci halia                                              
5 biji cili padi (ikut suka)     
(bwg besar,bwg putih, halia + cili api- ditumbuk) 
1 btg serai (dititik)
4 sudu sos tiram
2 sudu tomato sos
2 sudu kicap pekat
½ cawan air (boleh tambah jika ingin kuah lebih)
secubit garam
1 biji cili merah / hijau

Cara-cara
1.      Tumiskan bahan-bahan yg ditumbuk dan serai sehingga kekuningan
2.     Masukkan lala dan air biarkan masak sehingga ia separuh terbuka
3.     Masukkan sos tiram, kicap, sos dan garam (atau x perlu sebab sos tiram tu dah masin)

4.     Biarkan seketika dan kacau - masukkan cili hijau / merah sebagai penyeri
5.     Bila lala sudah masak angkat dan siap untuk dihidang.



Selamat Pagi

Mari makan roti bakar... dgn teh panas.. 


Friday 4 May 2012

Ayam Penyet plak??

Assalamualaikum.. wah.. lame btol xupdate blog ni.. hehe.. biase la, budak skola.. byak keje skola.. test lg... huhuhu. pape pun Alhamdulillah, smlm da settle sume kje utk subjek Prosedur Jenayah, da submit 3 assignment  + 1 draft tuk assigment LE 4000..  so hari ni xde resepi sbb kt hostel lg.. tggu sape2 la nk dtg amik.. nk balik nek LRT arini sabtu.. sure pack dgn org2 nk g KLCC, PWTC(Pesta Buku Antarabangsa) n nk g jenjalan la.. wiken kot..


nk kongsi pic g makn ayam penyet kt Selayang aritu.. xde la sedap sgt.. tp boleh la.. Ayam Penyet kt Wong Solo lg best.. kt Seksyen 7 Shah Alam. ala blakang Jakel besau tu.. area2 butik Hatta Dolmat.. nk try sile la ke sana.. memang best.. tp pic yg sy msukkn ni yg kt Selayang tu taw. bkn Wong Solo...
yang ni name die Pecel Lele..